Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
U-bouwt.be
banner image

Badkamerrenovatie: prijzen & tips

Eindelijk de stap gezet tot het renoveren van je badkamer? Dan wil je vast ook weten wat het prijskaartje zal zijn. Hier vind je een overzicht van de meest bepalende factoren voor de prijs van je renovatie, inclusief tips om de kosten te drukken.

Ga snel naar: overzicht prijzenpremies en verlaagde btwbesparingstips

 

Badkamer laten renoveren?

Vraag hier gratis offertes + advies aan

Prijsbepalende factoren

– Voorbereidend werk: wil je je renovatie groots aanpakken? Dan is het mogelijk dat sloopwerken noodzakelijk zijn. Als je je vorige badkamer niet zelf kan uitbreken, zal je een beroep moeten doen op een vakman. Dat zal meer werkuren vragen (let ook op extra kosten voor het afvoeren van afval).

– Materiaalkeuze: er is een ruim assortiment aan materialen beschikbaar. Die hebben elk hun eigen prijs. Keramische tegels zijn bv. een stuk goedkoper dan tegels in natuursteen.

– Grootte: ook de grootte van je badkamer is van belang in het bepalen van de prijs: hoe groter de werken, hoe meer materiaal je nodig hebt en hoe duurder het kostenplaatje.

– Inrichting: als je kiest voor veel meubels, is het normaal dat de prijs de hoogte in gaat.

– Type badkamer renovatie: gaat het om kleine aanpassingen (bad vervangen door douche, nieuw badkamermeubel, enz.) of om een volledige badkamer renovatie? Dat speelt een belangrijke rol bij de prijs.

– Extra opties: zin in iets meer luxe? Dan kan je een whirlpool, stoom/spa douchecabine of vloerverwarming laten installeren. Dit zorgt natuurlijk ook voor extra kosten.

Badkamer renovatie: Prijzen

Het is moeilijk om een vaste prijs te geven voor een badkamer renovatie, want de prijs hangt sterk af van de bovenstaande factoren. Ook al is renoveren vaak een grote investering, met een kleiner budget raak je ook al ver. Hieronder vind je per categorie de geraamde kosten voor jouw renovatie op maat. Want uiteraard bepaalt het soort renovatiewerken in grote mate de prijs.

 

1. Totale renovatie van je badkamer

Een volledige badkamerrenovatie heeft een gemiddelde prijs van € 3.500 tot € 25.000. De kosten schommelen uiteraard zwaar, naargelang de graad van luxe. Wil je je badkamer renoveren met een luxueus interieur? Dan zal de prijs uiteraard hoger liggen. Een kort overzicht van de gemiddelde prijzen per optie (excl. btw en plaatsing):

– Basic badkamer: een badkamer met bv. een eenvoudige douchecabine, een standaard ligbad, toilet en een kleine wastafel. Hiervoor mag je rekenen op een budget van € 3.000 à 5.000.

– Gemiddelde badkamer: een badkamer die al iets comfortabeler is met bv. een hippe inloop- of stortdouche, toilet, twee wastafels en een wandspiegel. Voor dit soort badkamer betaal je € 6.000 à 8.000.

– Luxe badkamer: een badkamer met de luxe van 1 of meerdere meubels, meerdere wastafels, een toilet, groot ligbad of whirlpool en inloopdouche. Voor dit soort badkamer mag je rekenen op een bedrag tussen € 8.000 à 17.500.

Advies op maat van jouw budget krijg je van een vakman. Ontvang vrijblijvend en gratis offertes en ontdek de exacte prijzen van aannemers in jouw buurt.

 

2. Onderdelen renovatie

Wil je enkel bepaalde delen van je badkamer renoveren? Of de totaalprijs van je renovatie inschatten op basis van de verschillende werken? Dan kan je best afgaan op de richtprijzen van de afzonderlijke werken.

Type renovatiewerkOnderdeelGemiddelde prijs
badkamerrenovatie
Leidingen leggen€ 360 – 880 (incl. btw en plaatsing)
SanitairLigbad€ 500 – 3.000 (incl. btw en plaatsing)
Douche€ 400 – 2.000 (incl. btw en plaatsing)
Lavabo€ 400 – 1.000 (incl. btw en plaatsing)
Kraan€ 125 – 500 (incl. btw en plaatsing)
Toilet€ 300 – 1.000 (incl. btw en plaatsing)
AfwerkingVloer€ 10 – 180 per m² (excl. plaatsing)
Muur€ 10 – 155 per m² (excl. plaatsing)
Plafond€ 15 – 200 per m² (excl. plaatsing)
Badkamermeubel> € 1.000 (excl. btw en plaatsing)
Ventilatiesysteem
(debiet van 350 m³/H)
€ 2.800 - 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

TIP: de bovenstaande prijzen kunnen afwijken bij jouw project door de materialen, afwerking en functies die je kiest. Wil je de exacte kosten kennen? Ontvang vrijblijvend offertes op maat via onze offerteservice.

 

badkamer renovatie

Kosten drukken via premies en verlaagd btw-tarief

Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan zal je badkamerrenovatieprijs lager liggen dankzij het verlaagde btw-tarief van 6% i.p.v. 21%.

Je kan onder bepaalde voorwaarden ook aanspraak maken op de overkoepelende renovatiepremie als je je badkamer door een vakman laat renoveren. Ben je of woon je samen met een 65-plusser? Dan heb je recht op de aanpassingspremie van Wonen-Vlaanderen.

 

TIP: Leg op voorhand je budget vast

Het is interessant om op voorhand je budget voor de renovatie af te spreken met de vakman. Dan kan je hiermee rekening houden bij de verdere keuzes die je maakt. Zo kom je niet voor onaangename financiële verrassingen te staan.

 

Besparingstips

– Schakel een lokale vakman in: het is interessant om te kiezen voor een vakman in je buurt, want veel aannemers rekenen ook extra kosten aan voor woon-werkverkeer. Neem contact op met ervaren vakmannen via onze offerteservice.

– Doe de voorbereidingswerken zelf: je kan arbeidskosten uitsparen door zelf je vorige badkamer uit te breken en het afval af te voeren.

– Doe-het-zelf: ben je een ervaren klusser? Dan kan je kleine en eenvoudige afwerkingen zelf doen, bv. muren schilderen.

– Laat je leidingen controleren: je gaat best op voorhand na of je leidingen aan vernieuwing toe zijn. Zo ja, dan kan je deze tegelijk met de andere onderdelen laten aanpassen. De prijs van de renovatie zal hierdoor natuurlijk niet verlagen, maar je voorkomt wel extra kosten in de toekomst.

 

Badkamer laten renoveren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk