Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
U-bouwt.be
banner image

Buitenschilderwerken

Zoek je een manier om je woning opnieuw te doen stralen zonder grote renovatiewerken uit te voeren? Dan kom je met buitenschilderwerken al een heel eind. Zo kan je ervoor kiezen om je buitenmuur te schilderen, maar ook je buitenschrijnwerk en je dak. Benieuwd naar de mogelijkheden? In dit artikel gieten we deze drie opties in een duidelijk overzicht!

 

 

Buitenschilderwerken: 3 opties

OPTIE 1: buitenmuur schilderen

OPTIE 2: buitenschrijnwerk schilderen

OPTIE 3: dak schilderen

Op zoek naar een ervaren buitenschilder? Die vind je eenvoudig via onze offerteservice. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van schilders in jouw buurt. Vind een expert voor buitenschilderwerken!

 

OPTIE 1: buitenmuur schilderen

buitenschilderwerken buitenmuur

Door je buitenmuur te schilderen, geef je je woning een opgefriste uitstraling en bescherm je je gevel doeltreffend tegen vocht. Hieronder ontdek je de soorten verf die je kan gebruiken, de prijs en de werkwijze!

 

Soorten verf buitenmuur schilderen

Een gevel schilderen doe je niet zomaar met eender welke verf. Er bestaan speciale soorten verf die ontwikkeld zijn voor buitenmuren. Een woordje uitleg:

 • Dampopen verf: dit type verf voorkomt dat vocht naar binnen dringt en laat opgenomen vocht toch ontsnappen. Op die manier hou je vochtproblemen tegen. Het is aangeraden om voor een buitenmuur een goede kwaliteitsverf te gebruiken op basis van silicaat of siloxaan.
 • Kalkpleister: dit type pleister is ideaal om oneffenheden in je gevel weg te werken. De kaleiverf geeft de gevel bovendien een authentieke en rustieke uitstraling. Net als dampopen verf laat het je gevel ademen, beschermt het tegen vocht en andere weersinvloeden.

 

Buitenmuur schilderen prijs

Je huis schilderen langs de buitenkant kent natuurlijk z’n prijs. Voor buitenmuren mag je rekenen op ongeveer € 20 à 40 per m². Voor die prijs krijg je 1 primerlaag en 2 afwerkingslagen. Het precieze prijskaartje hangt echter af van de ondergrond, het soort verf, het aantal vierkante meter, …

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Het prijskaartje voor het schilderen van jouw buitenmuren kan uiteraard variëren. Benieuwd naar een specifiek prijsvoorstel voor jouw buitenschilderwerken?  Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij schilders in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Werkwijze buitenmuur schilderen

Een professional begint niet halsoverkop een buitenmuur te schilderen. Het is belangrijk om eerst de nodige voorbereidingen uit te voeren. Doorgaans verloopt het proces als volgt:

 1. Voorbereidingen uitvoeren

  Vooraleer een professional aan het schilderwerk begint, moet de gevel eerst gereinigd zijn. Vaak is gewoon water en een neutraal schoonmaakmiddel genoeg. Vertoont je gevel groene aanslag? Dan verwijdert de schilder dat met verdund bleekwater.

 2. Ondergrond behandelen

  Afhankelijk van de ondergrond heb je al dan niet een primer nodig. Onbeschilderde bakstenen moet je altijd voorzien van een grondlaag. Zo’n primer zorgt ervoor dat de verf zich goed kan aanhechten. Bij gevels die al eerder geschilderd zijn, is een primer niet altijd nodig.

 3. Buitenmuren verven

  Hoe je verder te werk gaat, hangt ook af van de ondergrond. Crepi is overschilderbaar met een langharige vachtroller en een blokkwast. Gemetselde muren herschilder je best pas na een jaar. Kit daarvoor eerst alle naden en kieren tussen de ramen en muren goed af met een overschilderbare vochtbestendige acryllaatkit.

 

Laat je gevel schilderen door een professional!

Je kan ervoor kiezen om je gevel zelf te schilderen als je een ervaren doe-het-zelver bent. Toch is het aangeraden om het buiten schilderwerk aan een professional over te laten. Hoe ben je dan zeker van een correcte prijs? Simpel! Je vraagt meerdere offertes aan, waardoor je alle kostenposten naast elkaar kan leggen.

Ben jij op zoek naar een schilder voor jouw buitenschilderwerken? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van experts in jouw buurt. Start hier je aanvraag!

 


OPTIE 2: buitenschrijnwerk schilderen

buitenschilderwerken buitenschrijnwerk

Buitenschilderwerken beperken zich niet enkel tot de gevel. Ook je buitenschrijnwerk een likje verf geven kan de look van de woning volledig opfrissen. Hieronder vind je meer informatie over de verfsoorten die je kan gebruiken, de prijs en de werkwijze van je ramen en deuren schilderen.

 

Mogelijkheden per materiaal

Buitenschrijnwerk  kan uit verschillende materialen gemaakt zijn. Niet elk materiaal is daarnaast even overschilderbaar. Hieronder zetten we even de opties op een rijtje:

 • Hout: na ongeveer 5 jaar zal je de afwerkingslaag op houten buitenschrijnwerk moeten vernieuwen, afhankelijk van de houtsoort. Heb je gebeitste ramen? Dan volstaat het om gewoon de ondergrond op te schuren, te ontvetten en af te werken met een laklaag.
 • PVC: dit materiaal zal je niet snel moeten overschilderen, tenzij je voor een nieuwe look wil gaan. Bij PVC is het belangrijk om een geschikte primer en verf te gebruiken. Door het gladde oppervlak van PVC zal reguliere verf zich namelijk niet hechten zoals op hout.
 • Aluminium: net omdat aluminium buitenschrijnwerk al een moderne look heeft, wordt het niet vaak overschilderd. Wil je toch voor een nieuwe uitstraling gaan? Gebruik dan een primer voor non ferrometalen. Die zorgt ervoor dat de verf op de gladde ondergrond beter zal hechten.

 

Buitenschrijnwerk schilderen prijs

Ook voor het schilderen van buitenschrijnwerk hangt de prijs af van een aantal factoren. Denk maar aan het soort ondergrond, de moeilijkheidsgraad van de klus, de gebruikte verfsoort, … Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen voor het schilderen van ramen en deuren:

Soort buitenschilderwerkenGemiddelde prijs (excl. btw & incl. materiaal)
Ramen schilderen€ 6 à 8 per meter
Deuren schilderen€ 60 à 100 per deur

LET OP: bovenstaande bedragen zijn slechts indicatief. Op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor het schilderen van buitenschrijnwerk? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van schilders in jouw buurt!

 

Werkwijze buitenschrijnwerk schilderen

Hoe ga je te werk als je je buitenschrijnwerk wil schilderen? Hieronder vind je een methode die je doorgaans voor zowel ramen als deuren kan gebruiken:

 1. Voorbereiden

  Vooraleer je aan de klus begint, tref je enkele voorbereidingen. Maak het buitenschrijnwerk schoon en plak het glas mooi af zodat er geen verf opkomt. Je kan er eventueel voor kiezen om de ramen te demonteren als dat gemakkelijker is.

 2. Verven

  Voor je gaat verven, is het belangrijk om de oneffenheden op de ondergrond weg te schuren. Daarna kan je een primer aanbrengen, opnieuw opschuren en ontvetten. Eens de ondergrond volledig klaar is, kan je enkele verflagen aanbrengen.

 3. Afwerken

  Afhankelijk van welke verf je gebruikt, zijn er enkele uren droogtijd nodig. Voor het schilderwerk volledig droog is, kan je de afplaktape verwijderen. Heb je de ramen gedemonteerd? Dan kan je ze nu opnieuw monteren.

 

Laat je buitenschrijnwerk schilderen door een expert!

Je kan zelf je buitenschrijnwerk schilderen, maar het is aangeraden om een expert in te schakelen. Zeker als je verschillende buitenschilderwerken doet. Om zeker te zijn van een correcte prijs, is het verstandig om verschillende offertes aan te vragen en alle kostenposten naast elkaar te leggen. Zo maak jij een weloverwogen keuze.

Wil jij graag je buitenschrijnwerk laten schilderen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij schilders in jouw buurt via onze offerteservice.

 


OPTIE 3: dak schilderen

buitenschilderwerken dak

Een dakcoating is een gekleurde verflaag op je dakpannen, dakplaten, leien, … Op die manier koppel je een nieuwe uitstraling van je dak meteen aan een optimale bescherming tegen vocht en vuil. Hieronder lees je meer over de soorten verf, de prijs en de werkwijze van je dak schilderen.

 

Soorten verf dak schilderen

Wil jij graag je dakpannen laten schilderen? Dan heb je de keuze tussen verschillende coatings. Hieronder sommen we er alvast enkele op:

 • Reguliere dakcoating: dit soort verf bestaat uit 100% acrylaat, droogt snel en heeft een hoge dekkracht. Bovendien is deze coating UV-bestendig en water- en vuilafstotend. In vergelijking met dakverf met hoogglans heeft dit type verf eerder een matte afwerking.
 • Dakcoating met hoogglans: deze verf is vuilafstotend en biedt een goede bescherming tegen de aangroei van mos en algen. Deze dakcoating is te verkrijgen in verschillende glansgraden. Dat zorgt ervoor dat je je woning een unieke uitstraling kan geven.
 • Rubber coating: een rubber coating is UV-bestendig, sterk en elastisch. Het gaat aangroei van mos en algen tegen en is goed bestand tegen koude temperaturen. Een rubberen verflaag heeft een unieke samenstelling. Dat zorgt ervoor dat het zich op nagenoeg elk oppervlak kan hechten.

 

Prijs dak schilderen

Om de kosten van buitenschilderwerken te drukken, combineer je ze best met elkaar. Voor het schilderen van je dak mag je rekenen op een kostenplaatje van € 30 à 45 per m² (excl. btw & incl. materiaal). Houd er wel rekening mee dat de oppervlakte en hellingsgraad van je dak, het soort dakpan, de gewenste afwerking, … een invloed hebben op de totale prijs.

LET OP: dit bedrag is slechts een richtprijs. De enige garantie op een specifiek prijsvoorstel is offertes aanvragen bij meerdere experts. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van schilders!

 

Werkwijze dak schilderen

Een dak schilderen doe je beter niet zelf. Je moet namelijk de juiste veiligheidsmaatregelen nemen. Hieronder lees je hoe een expert doorgaans te werk gaat:

 1. Voorbereiden

  Een specialist zal eerst je dakbedekking grondig inspecteren en nagaan of het veilig is om je dak te coaten. Daarna zal die er ook voor zorgen dat je dak gereinigd is. Het reinigingsmiddel en de inwerktijd ervan verschillen van dak tot dak.

 2. Nabehandelen

  Na de reiniging behandelt de expert je dakpannen of leien ook nog eens met een desinfecterend middel. Op die manier zijn achtergebleven schimmelsporen verdwenen en kunnen mossen na verloop van tijd niet meer opnieuw aangroeien.

 3. Coaten

  De coating zelf is de laatste stap in het proces. Na een primer voor een goede hechting brengt de professional de coating aan met een verfspuit, roller of kwast. Doorgaans gaat het om 2 verflagen, met daartussen een droogtijd van een paar uur.

 

Laat je dak schilderen door een specialist!

Je dak zelf schilderen kan best gevaarlijk zijn. Daarom is het aangeraden om vaklui in te schakelen. De beste garantie op een correcte prijs is offertes voor buitenschilderwerken aanvragen bij verschillende partijen. Op die manier kan je alle kostenposten vergelijken en zo een geïnformeerde keuze maken.

Laat je graag je dak verven door een professionele schilder? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals in jouw buurt via onze offerteservice:

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde schilder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde schilders