Zwemvijver: info & prijzen
Zwemvijvers zijn de laatste tijd bijzonder populair. Ze hebben dan ook veel voordelen te bieden, zoals het geringe onderhoud en de natuurlijke filtering. Lees hier meer over de eigenschappen, prijzen en werking van een zwemvijver.
Verschillende soorten zwemvijvers
Algemeen genomen kunnen we twee types zwemvijvers onderscheiden: natuurlijke en strakke formele zwemvijvers. Het verschil tussen de twee heeft vooral te maken met de vorm en afwerking:
1. Natuurlijke zwemvijver
Een natuurlijke zwemvijver heeft een natuurlijke en meestal ronde vorm. Daarnaast beschikken ze over schuine wanden die mooi overlopen in de rest van de tuin. Zo wordt de indruk gewekt dat de vijver niet kunstmatig aangelegd is.
De planten, die verantwoordelijk zijn voor de zuivering van het water, zijn niet afgescheiden van het zwemgedeelte. Ze staan in de zwemvijver zelf.
2. Rechthoekige zwemvijver
Een vormgegeven zwemvijver heeft daarentegen een formele en rechthoekige of vierkante vorm. De vijver is opgesplitst in een apart zwem- en plantengedeelte. Bovendien zijn de wanden gemetseld en deze gaan loodrecht naar beneden in plaats van schuin. Er is een duidelijke rand te zien op de oever tussen de vijver en de tuin. Deze wordt vaak afgewerkt in natuursteen of hout.
Verschillen en voordelen t.o.v. zwembad
Twijfel je of je een zwembad dan wel een zwemvijver gaat aanleggen? Wees je er van bewust dat een zwemvijver minder intensief en frequent onderhoud behoeft. Het voornaamste verschil tussen de twee ligt namelijk in de manier van filteren.
Bij een zwembad moet je zorgen voor een juiste hoeveelheid chloor en chemicaliën. Deze staan, samen met filtersystemen, in voor de reiniging van het water. In het geval van zwemvijvers wordt het water op geheel natuurlijke wijze gefilterd door de aanwezige planten en poreuze gesteenten. Door het gebrek aan chemische producten zijn deze vijvers dus een stuk milieuvriendelijker. Door het minimum aan onderhoud en gebrek aan filtersysteem, kost een zwemvijver 20 à 30 % minder dan een zwembad. Let wel: wanneer je kiest voor een koivijer (een zwemvijver met vissen) zal je wel nog een extra filtersysteem nodig hebben om het water zuiver te houden.
Een ander voordeel is het feit dat je ook op minder warme dagen nog van het uitzicht van de vijver kunt genieten. Bij een zwembad is dit minder van toepassing. Bovendien is het water van nature 2 tot 4°C warmer dan in een klassiek zwembad. Dit heeft onder meer te maken met de zwarte folie in de vijver, die de stralen van de zon beter kan opnemen. Wel moet je minstens een jaar wachten om verwarming te installeren (door risico op algen), terwijl dat bij een zwembad wel onmiddellijk kan.
Prijs zwemvijver aanleggen
De prijs van een zwemvijver hangt van enkele factoren af, zoals de totale oppervlakte en de wijze van aanleg. Voor een eenvoudige en goedkope zwemvijver wordt vaak gewerkt met vijverfolie (meestal EPDM) die in de volle aarde geplaatst wordt. Er bestaat hierbij wel een risico op inzakking of scheuren. Je zal vanzelfsprekend meer betalen wanneer je ervoor kiest een betonnen plaat te laten gieten over de uitgegraven grond. Ook de wanden worden dan in beton gemetseld.
Voor een vrij grote zwemvijver van 55 à 60 m² groot, kun je uitgaan van een prijs tussen de 20 000 en 23 000 euro. Deze prijs is inclusief graaf-, materiaal- en arbeidskosten. Een kleine zwemvijver is al verkrijgbaar vanaf circa 12000 euro.
Online offertes op maat aanvragen
Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend een offerte op maat aanvragen bij onze aangesloten partners actief in jouw regio: