Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
U-bouwt.be
banner image

Plat dak maken

Wil je een plat dak maken / laten maken of is de bestaande dakbedekking van jouw plat dak gewoon aan vervanging toe wegens schade of ouderdom? Dan heb je keuze uit verschillende materialen. Lees er alles over in dt artikel.

 

Soorten dakbedekking plat dak

Een plat dak (her)bekleden kan met verschillende soorten dakbedekkingen. Een overzicht van de mogelijkheden en hun prijzen:

Soort dakbedekking plat dak
Gemiddelde prijs per m²
(incl. btw en plaatsing)
Gemiddelde levensduur
PVC
€45 - €80
20 - 30 jaar
EPDM
€50 - €80
40 - 50 jaar
Bitumen / Roofing
€40 - €50
20 - 30 jaar
Groendak
€40 - €80
50 - 60 jaar

 

1. Plat dak maken met PVC

PVC is een kunststof die erg geschikt is om platte daken waterdicht af te dekken. Het heeft een levensduur van 20 tot 30 jaar, vraagt weinig onderhoud en is recycleerbaar. PVC dakbedekking wordt op het plat dak verlijmd via hete lucht. De hete lucht zorgt er daarbij voor dat het materiaal goed aan de onderlaag gehecht wordt.

PVC als dakbedekking is ook wortelbestendig, waardoor het in combinatie met een glasvezelbewapeningslaag ook kan worden gebruikt voor groendaken.

⇒ Gemiddelde prijs plat dak met PVC: €45 – €80 per m² 

PVC dakbedekking plat dak

2. Plat dak maken met EPDM

EPDM heeft enkele interessante voordelen als dakbedekking bij een plat dak: het heeft een lange levensduur, is sterk, uv-bestendig, bestand tegen extreme weersomstandigheden, onderhoudsvriendelijk én beloopbaar. Het is dankzij de elastische eigenschappen dat EPDM dakbedekking sterk is en niet snel scheurt. Eventuele beschadiging kan dan weer snel en makkelijk hersteld worden.

EPDM dakbedekking voor platte daken wordt koud verwerkt door het met lijm op het dak te plaatsen. Het kan bovendien over bestaande dakbedekking geplaatst worden waardoor een snelle en makkelijke montage mogelijk is.

Net als PVC is ook EPDM bestand tegen wortelgroei en dus geschikt voor gebruik bij een groendak.

⇒ Gemiddelde prijs plat dak met EPDM: €50 – €80 per m² 

EEPDM dakbedekking plat dak

3. Plat dak maken met bitumen / roofing

Bitumen of roofing is het populairst voor de bekleding van een plat dak. Grote voordelen zijn dan ook de goede prijs-kwaliteit verhouding en de onderhoudsvriendelijkheid. Het wordt aangebracht via een brander. De hitte van de brander maakt het materiaal vloeibaar waardoor het in een dikke laag goed aan de ondergrond kan hechten.

Het voordeel van bitumen t.o.v. EPDM is de lage kostprijs. EPDM is daarentegen wel duurzamer en makkelijker te plaatsen.

Bitumen zijn er in twee soorten. SBS (Styreen Butadieen Styreen) is voorzien van een beschermende toplaag. APP (Atactisch PolyPropyleen) niet. Beiden hoeven wat betreft de kwaliteit echter niet onder te doen voor elkaar.

⇒ Gemiddelde prijs plat dak met bitumen/roofing: €40 – €50 per m² 

Bitumen dakbedekking plat dak

4. Groendak als bedekking plat dak

Een groendak is eigenlijk een dak met begroeiing/vegetatie via planten, grassen, kruiden, … Dat zorgt niet alleen voor extra bescherming tegen allerlei weersinvloeden, het geeft jouw dak ook een originele en mooi look, het is milieuvriendelijk én werkt thermisch en akoestisch isolerend.

Let wel op, een groendak zorgt voor extra gewicht. Laat dus zeker controleren of jouw dakconstructie wel stevig genoeg is voor dit soort dakbedekking. Naast een stevige constructie is ook een goed waterafvoersysteem onmisbaar. Een plat dak leent zich hier uitstekend voor.

Een groendak heeft natuurlijk ook een onderlaag nodig. Dat kan, zoals eerder gezegd, bijvoorbeeld met PVC of EPDM.

⇒ Gemiddelde prijs groendak (plat dak): €40 – €80 per m² 

groendak plat dak

 

 

Online offertes op maat aanvragen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend een offerte op maat aanvragen bij onze aangesloten partners actief in jouw regio: