Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
U-bouwt.be
banner image

Veranda: info & materialen

Een veranda betekent een grote meerwaarde voor je woning. Dankzij deze stijlvolle uitbreiding zal je woonplezier- en comfort aanzienlijk toenemen. In dit artikel bespreken we alle voor- en nadelen van een veranda. Je vindt ook meer informatie over de mogelijke materialen waaruit je kan kiezen.

 

Waarom kiezen voor een veranda?

Een veranda vergroot je woning, wat een troef is bij eventuele verkoop in de toekomst.

+ Doorgaans is een veranda een bron van licht en warmte. Dankzij de zonnestralen die binnenvallen, haal je gezelligheid in huis.

Een veranda kan een rustpunt zijn in huis, waarbij je kan genieten van een mooi tuinzicht. Het buitengevoel wordt naar binnen gehaald. Zo is er steeds voeling met de natuur.

De opleveringstermijn van een veranda is over het algemeen niet zo lang. Dit komt onder meer omdat er meestal maar met één aannemer gewerkt moet worden. Je hoeft dus geen maanden in de verbouwingen te zitten.

+ Veranda’s kunnen in alle maten en stijlen gebouwd worden. Dit bijgebouw kan dus probleemloos aansluiten bij de rest van je huis.

+ Met een veranda kan je een bestaande leefruimte perfect uitbreiden, terwijl een (stenen) aanbouw veeleer een apart geheel zal vormen.

 

veranda bouwen

Mogelijke nadelen van een veranda

Door te kiezen voor een veranda moet je mogelijks een deel van je tuin of terras opgeven.

Een veranda bouwen is een relatief dure investering.

Tijdens de zomermaanden kan het behoorlijk heet worden in de veranda. Je kan dit wel verhelpen door te kiezen voor zonwerend glas, zonwering of dakventilatie.

 Een veranda brengt extra onderhoud met zich mee. Dit is vooral het geval wanneer je kiest voor houten schrijnwerk. Ook de vele glaspartijen moeten regelmatig schoongemaakt worden.

 

Welke materialen kiezen?

Er zijn verschillende materialen mogelijk om de profielen van een veranda mee op te bouwen. Hout, PVC en aluminium zijn de meest gebruikte materialen. We bespreken kort hun belangrijkste eigenschappen:

① Hout

Hout is een materiaal dat zich gemakkelijk laat bewerken. Het heeft bovendien een zeer warme en natuurlijke uitstraling. Ook biedt hout een goede isolerende werking. Omdat het een natuurlijk materiaal betreft, is regelmatig onderhoud wel vereist. Zo kan je verkleuring en rotting voorkomen. Het helpt natuurlijk ook al een eindje als je voor een kwalitatieve houtsoort kiest die tegen alle weersinvloeden beschermd is (hardhout).

 

② PVC

Vergeleken met hout en aluminium is een veranda van PVC doorgaans het goedkoopst. Een ander voordeel is dat het vrijwel geen onderhoud behoeft. Daarnaast is PVC in alle kleuren verkrijgbaar. Een nadeel is wel dat PVC niet zo sterk is als aluminum. De profielen moeten daarom behoorlijk dik zijn. Eventueel kun je ervoor kiezen om de PVC profielen te combineren met een houten structuur om een meer authentieke look te bekomen.

 

③ Aluminium

Aluminium is een zeer sterk materiaal: grote overspanningen kunnen met dunne profielen mogelijk worden gemaakt. Een veranda die uit aluminium is opgebouwd zal lange tijd kunnen meegaan, zonder dat er veel onderhoud nodig is. Nadelig is dan weer het feit dat aluminium krasgevoelig is. Verder heeft aluminium een moderne uitstraling, waardoor een veranda met dit materiaal vooral bij moderne woningen tot zijn recht zal komen.

 

veranda voordelen

 

Online offertes op maat aanvragen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend een offerte op maat aanvragen bij onze aangesloten partners actief in jouw regio: