Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
U-bouwt.be
banner image

Elektrische vloerverwarming

Op zoek naar een eenvoudige manier om ruimtes die niet zoveel gebruikt worden te verwarmen? Dan is elektrische vloerwarming een prima idee. Er hoeft immers geen CV ketel of ander verwarmingstoestel aan te pas te komen. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten elektrische vloerverwarming, die van elkaar verschillen in dikte en opbouw.

 

1) Elektrisch mattensysteem

Een eerste manier om de vloer elektrisch te verwarmen is gebruik te maken van een mattensysteem. Er wordt dan gewerkt met 4 millimeter dikke matten van glasvezel die voorzien zijn van elektrische kabels. Dit systeem is de populairste keuze omdat de installatie eenvoudig kan verlopen. Bovendien kunnen de matten direct op een afwerkvloer geplaatst worden, aangezien ze zo dun zijn. Daarboven kan men dan vloertegels lijmen of een dunne anhydrietchape gieten.

VoordelenNadelen
Gemakkelijk te installeren op huidige vloerBest te beperken tot kleine ruimtes
Zowel geschikt als hoofd- als bijverwarming
Warmt de vloer snel op

 

2) Elektrische foliesystemen

Vloerverwarming is ook mogelijk aan de hand van elektrische folie. In dit geval worden kunststof folies van amper 0,3 mm dik onder een houten vloer, parket of laminaat gemonteerd. In de folie zijn koperen verwarmingsbanen geïntegreerd.

Om warmteverlies onderaan de folie te vermijden, worden de folies bevestigd op dunne isolatieplaten van polystyreen. Bovenop de folie wordt nog een dun vochtscherm geplaatst en daarop komt dan de vloerbekleding te liggen.

VoordelenNadelen
Kan snel geplaatst worden onder een houten vloerKans op beschadiging bij installatie
Afzonderlijke warmtezones zijn mogelijkNiet rendabel bij grote oppervlakken
Een dunne vloeropbouw is mogelijk met dit systeem

elektrische vloerverwarming

 

3) Vloerverwarming via elektrische kabels

Bij vloerverwarming met elektrische kabels worden één of meerdere flexibele kabels in lussenpatroon diep in de vloer gelegd. Daarom moeten sleuven worden gefreesd in een bestaande vloer. Is er nog geen dekvloer aanwezig? Dan kunnen de kabels rechtstreeks in de chape worden gestort. De kabels worden op 220 volt aangesloten en zijn regelbaar via een thermostaat.

VoordelenNadelen
Het goedkoopste en meest energiezuinige systeem van de drieDit systeem warmt de vloer vrij traag op
Kan als bijverwarming of hoofdverwarming dienst doenInstallatie in een bestaande vloer is tijdrovender (sleuven worden gefreesd)
Diepe of ondiepe plaatsing is mogelijk
De vloer blijft langer warm (chape houdt warmte vast)

 

Hoeveel kost elektrische vloerverwarming?

Hoeveel elektrische vloerverwarming je zal kosten, hangt vooral af van de totale oppervlakte. Gemiddeld mag je voor 5 vierkante meter rekenen op een prijs tussen de 275 en 350 euro. Daarvoor krijg je matten met een vermogen van 160 Watt en een klokthermostaat. De plaatsingskosten zijn wel niet inbegrepen in deze prijs. Om exacte prijzen op maat te ontdekken, doe je er goed aan offertes aan te vragen bij verschillende professionals in de buurt. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste optie kiezen.

 

TIP: Elektrische vloerverwarming is in feite combineerbaar met alle soorten vloerbekleding, maar deze laten de warmte niet allemaal even goed door. Steen geeft warmte bijvoorbeeld beter door dan hout. 

 

Online offertes op maat aanvragen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend een offerte op maat aanvragen bij onze aangesloten partners actief in jouw regio: