Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
U-bouwt.be
banner image

Verwarmen met infrarood

Verwarmen met infrarood gebeurt met behulp van infraroodstralen. Dit systeem verwarmt de mensen en objecten in de ruimte en dus niet de lucht, wat wel het geval is bij andere verwarmingssystemen. Kan ik met infrarood mijn woning verwarmen? Wat zijn de mogelijkheden? Is infrarood verwarming in elke situatie geschikt? En hoeveel kost het? Je ontdekt er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Verwarmen met infrarood: mogelijkheden
Infraroodverwarming: prijzen
Checklist: is verwarmen met infrarood iets voor mij?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom verwarmen met infrarood?

Er bestaan diverse soorten verwarmingssystemen: sommige werken op gas, andere op pellets en nog andere halen hun energie grotendeels uit de omgeving (warmtepompen). Infrarood verwarming werkt dan weer op elektriciteit. Waarom zou je nu voor deze laatste optie kiezen? Een overzicht:

  • Aangenaam warmtegevoel: infraroodstralen verwarmen rechtstreeks alle objecten en personen in de omgeving. Daardoor ervaar je een direct warmtegevoel. Iets dat mensen over het algemeen als aangenamer ervaren dan de traditionele verwarmingssystemen.
  • Snelle installatie: in het geval van infrarood panelen moet je deze toestellen gewoon aan de muur of het plafond bevestigen en ze in het stopcontact steken. Kortom, een vlotte en eenvoudige plaatsing zonder stoffige breekwerken.
  • Beperkte plaatsingskosten: infraroodverwarming heeft helemaal geen buizennetwerk nodig. Net omdat je een infrarood element zo snel installeert, betaal je weinig arbeidskosten aan je vakspecialist. Daardoor blijft de eindfactuur relatief beperkt.
  • Diverse vormgevingsmogelijkheden: er zijn niet alleen verschillende soorten infrarood elementen, maar binnen dat aanbod heb je nog een gevarieerde keuze aan modellen, kleuren en uitvoeringen. Voor elk interieur is er wel wat wils.
  • Efficiënt verwarmen: met infrarood verwarm je snel en efficiënt. Is het infrarood element eenmaal op temperatuur? Dan hoeft het niet continu op vol vermogen ingeschakeld te zijn. Daardoor kan je energie besparen. Maar enkel wanneer je voldoet aan bepaalde vereisten.

Meer informatie over verwarmen met infrarood? Neem dan contact op met een professional.

 

Verwarmen met infrarood: mogelijkheden

Welke verschillende systemen zijn er nu zoal op de markt? Hieronder vind je alvast de meest voorkomende infrarood systemen:

 

OPTIE 1: infrarood paneel

infrarood verwarmingspaneel

Infrarood panelen zijn vlakke platen die je eenvoudig in een ruimte kan hangen. Je kan ze in verschillende uitvoeringen verkrijgen, zoals gelakte panelen, glazen panelen en panelen met een foto of kleurrijk patroon. Binnen het gamma heb je keuze uit plafond- en muurmodellen.

Op zoek naar een compact infraroodpaneel in de badkamer? Dan heb je ook spiegelpanelen ter beschikking. De ideale oplossing voor wie weinig extra ruimte heeft in de badkamer en op zoek is naar een efficiënte manier om bij te verwarmen.

⇒ Geschikt als hoofd- en bijverwarming
⇒ Prijs: gem. € 500 à 600 per stuk voor een paneel van ong. 1.000 W (excl. btw & plaatsing)

 

OPTIE 2: infrarood vloerverwarming

infrarood verwarming woonkamer

Wil je graag vloerverwarming plaatsen? Maar ben je op zoek naar een oplossing voor een snelle renovatie en met een beperkte opbouwhoogte? Dan is infrarood vloerverwarming een mogelijke oplossing. Deze matten kan je eenvoudigweg bovenop je huidige vloerbekleding leggen en afwerken met tegels, laminaat, vinyl, …

Elektrische vloerverwarming geeft sneller warmte af dan de traditionele toepassingen. Reken hierbij op een gemiddelde opwarmtijd van zo’n 15 à 30 minuten. Dankzij de thermostaat is de temperatuur per aparte ruimte regelbaar.

⇒ Geschikt als hoofd- en bijverwarming
⇒ Prijs: gem. € 50 à 75 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)

 

OPTIE 3: andere soorten infraroodverwarming

infrarood verwarming vrijstaand

Mobiele infraroodverwarming is vooral geschikt zijn als bijverwarming in de woning. Een infrarood kachel is bv. een verplaatsbaar verwarmingselement dat je makkelijk opnieuw kan opbergen na gebruik. Ideaal in ruimtes die je kortstondig wil bijverwarmen.

Infraroodstralers zijn verkrijgbaar in verschillende toepassingen. We onderscheiden ze op basis van hun stralingsgolven. De meest bekende zijn die met het typerende felrode of oranje licht (korte golf infraroodstraling) die vooral tot hun recht komen in buitentoepassingen.

⇒ Geschikt als bijverwarming
⇒ Prijs: vanaf € 50 à  100 per stuk (incl. btw)

 

Welk type infrarood verwarming kies ik het best?

Met welk soort infrarood verwarming ben jij nu het beste geholpen?  Het antwoord op deze vraag hangt af van wat jij nodig hebt, jouw budget en of je woning wel geschikt is om elektrisch te verwarmen. Belangrijk bij de aanschaf van dit type verwarmingselement is het vermogen. Hoeveel Watt heb jij nodig om je kamer optimaal te verwarmen? Dit berekent een specialist o.a. op basis van de oppervlakte van de ruimte.

Professioneel verwarmingsadvies nodig? Neem contact op met enkele ervaren professionals. Zij vertellen je graag meer over de verschillende mogelijkheden en alternatieven. Ontvang meerdere offertes op maat en vergelijk adviezen via ons aanvraagformulier.

 

Infraroodverwarming: prijzen

Hoeveel kost het nu om met infrarood te verwarmen? Dat hangt sterk af van het type infrarood element dat je aanschaft, het vermogen (in Watt) en design. We sommen de bovenstaande mogelijkheden en hun prijzen nogmaals voor je op:

Type infraroodverwarmingPrijs
Infrarood paneel€ 500 à 600 per stuk (excl. btw & plaatsing)
Infrarood vloerverwarming€ 50 à 75 per m² (excl. btw & incl. plaatsing)
Infrarood kachelVanaf € 50 per stuk (incl. btw)
Infrarood stralersVanaf € 100 per stuk (incl. btw)

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen. Daarom raden we aan om contact op te nemen met een verwarmingsexpert. Hij vertelt je graag meer over de verschillende mogelijkheden, hun voor- en nadelen en of dit voor jou de meest geschikte optie is. Interesse? Start hier je aanvraag.

 

infrarood paneel badkamer

 

Checklist: is verwarmen met infrarood iets voor mij?

Wat belangrijk is om te weten, is dat infrarood verwarming niet voor iedereen interessant is. Wat zijn de vereisten wanneer je wil overschakelen op dit type elektrische verwarming?

  • Mijn woning is goed geïsoleerd: interesse om infrarood verwarming in te zetten als hoofdverwarming? Dan is kwalitatieve woningisolatie een must. Is jouw woning niet optimaal geïsoleerd? Dan zal je langer verwarmen om hetzelfde warmtecomfort te bekomen. Dit is natuurlijk nefast voor je energieverbruik.
  • Ik maak gebruik van groene stroom: verwarmen op elektriciteit is pas zuinig wanneer je beschikt over voldoende  zonnepanelen en gebruik maakt van je eigen opgewekte groene energie. Zo bespaar je fors op je CO2-uitstoot en op je energierekening!
  • Ik heb lokaal snelle bijverwarming nodig: is het altijd net dat tikkeltje te koud in je badkamer ’s ochtends? Of ben je op zoek naar extra verwarming in de slaapkamer tijdens de koude maanden? Dan zit je goed met infraroodpanelen! Gewoon inpluggen en na 15 minuten is de ruimte helemaal op temperatuur.
  • Ik beschik over voldoende ruimte: een extra warmte element aan de muren of een mobiele infrarood kachel neemt wel wat plaats in. Stoort dit niet? En heb je bovendien een stopcontact in de buurt? Dan kan je hier perfect gebruik van maken.

 

Laat je adviseren door een professional!

Beantwoordt jouw woning niet meteen aan de meest recente isolatie-eisen? Dan raden we af om te verwarmen met infrarood. Zeker wanneer je overweegt om dit als hoofdverwarming in te zetten. Misschien zijn er wel andere manieren om je woning efficiënter en zuiniger te verwarmen.

Liever meteen professioneel advies op maat van jouw woonsituatie? Neem dan contact op met een verwarmingsexpert via ons offerteformulier!