Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
U-bouwt.be
banner image

Behangen met vliesbehang

Veel mensen zien op tegen het behangen van een kamer. Van oudsher was dit ook een specialistisch klusje waar nog wel eens iets bij kon misgaan. Toch is behangen tegenwoordig goed zelf te doen. Gaat u voor het eerst zelf behangen en wilt u zich niet teveel moeilijkheden op de hals halen? Kies dan voor vliesbehang. Behangen met vliesbehang is veel gemakkelijker dan behangen met traditioneel behang. Het verschil zit hem vooral in het feit dat u niet het behang maar de muur insmeert met lijm. Het geklieder met een doorweekte rol behang behoort dus tot het verleden met vliegbehang. Toch vereist ook deze wijze van behangen nog wel enige handigheid. Met onderstaand stappenplan moet het lukken.

 

Stap 1: De voorbereiding

Voorbereiding vliesbehang plaatsen

De muur moet behangvrij en vlak zijn. Eventueel gebruikt u voorstrijk, wanneer de muur nieuw is of sterk zuigend. De electra groepen in de betreffende ruimte moeten worden uitgeschakeld en de opbouw contactdozen verwijderd. U werkt het best bij daglicht maar als dat niet mogelijk is kunt u vanuit een andere electragroep een bouwlamp neerzetten met een verlengsnoer.

 

Stap 2: De startlijn tekenen

Het is heel belangrijk dat de eerste baan recht op de muur komt. Met behulp van een lange, rechte lat of liniaal en een lange waterpas tekent u een loodrechte lijn op de wand. U kunt ook een schietlood gebruiken. Dat is een touwtje met daaraan een gewicht, dat u vanaf de bovenrand naar beneden laat hangen. Dit is de startlijn

 

Stap 3: Lijm aanbrengen op de muur

U smeert de wand in met lijm. U hoeft de banen niet op maat te knippen. U rolt de behangrol af tegen de muur en met een mes snijdt u het overtollige behang aan de boven- en onderzijde af.

 

Stap 4:  Tips voor het aanbrengen van de eerste baan

Behangen met vliesbehang

De eerste baan loopt strak langs de getekende startlijn. Met een behang spatel duwt u het behangpapier voorzichtig in de hoek. Daarna drukt u de banen behang met een behangroller stevig tegen de muur.

 

Stap 5: De volgende banen plakken

Plak de volgende banen stotend, dus niet overlappen, tegen de eerste baan aan. Als er een patroon op het behang zit moet u dit natuurlijk laten aansluiten bij het patroon op de eerste baan. Een patroon kost dus meer behang en hoe groter het patroon op het behang, hoe groter het verlies zal zijn.

 

Stap 6: Hoe te werken rond de wandcontactdozen?

Het behangen rond de stopcontacten gaat als volgt: U plakt het behang gewoon over de stopcontacten heen (de opbouwdozen heeft u verwijderd). Wrijf goed aan rond het contact en snijd het middelste stuk eruit met een mes. Als u de opbouw doos weer plaatst valt de rand eronder. Zo krijgt u een strak en professioneel resultaat.

 

Stap 7:  Hoe knipt u de juiste breedte voor het laatste stuk van een muur?

De muur zal niet precies de maat van een aantal rollen behang hebben. Voor het laatste stuk van de wand meet u de breedte aan de boven- en aan de onderkant (boven- en onderkant kunnen iets verschillen als de muur wat scheef loopt). U snijdt een baan van het ene naar het andere punt af op de juiste breedte en plakt de baan tegen de muur.

 

Tip voor de aanschaf van het behang.

vliesbehang kopen

Als u het behang koopt, let er dan op dat alle rollen het zelfde kleurnummer hebben, ongeacht of het gaat om behang met een patroon of om effen behang. De rollen hebben dan hetzelfde kleurbad gehad. Behangrollen uit verschillende baden kunnen (kleine, maar storende) kleurverschillen opleveren.

 

Online offertes op maat aanvragen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend een offerte op maat aanvragen bij onze aangesloten partners actief in jouw regio: