Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
U-bouwt.be
banner image

Bouw & Techniek

Bouwen of verbouwen gaat steeds hand in hand met het vernieuwen en aanpassen van techniek. Verwarming, ventilatie, Domotica en elektriciteit zijn termen die we niet meer kunnen wegdenken uit het hedendaagse woongebeuren. Maar wat komt nu allemaal kijken bij het bouwen van een huis?

 

Ramen en deuren plaatsen

ramen Het plaatsen van ramen en deuren neemt vaak een grote hap uit het bouwbudget. Voor een gemiddelde woning spreken we vaak van 10 tot 15% van het totale verbouwbudget. Wanner je nieuwe ramen gaat plaatsen kijk je dus best alles goed na. Kies je voor PVC, hout of aluminium? Neem je dubbel, driedubbel of zonwerend glas? Welk kleur moeten de raamprofielen hebben? Bij het plaatsen van nieuwe ramen komen duidelijk heel wat vragen naar boven. Gelukkig kan je beroep doen op je ramenverkoper die de nodige expertise en vakkennis heeft. Daarnaast kan je uiteraard ook online heel wat informatie inwinnen. Zo vind je heel wat informatie op de website van tipsentricks.be. Ben je benieuwd naar de kostprijs van ramen dan raden we je zeker dit artikel aan: https://www.tipsentricks.be/kostprijs-nieuwe-ramen/

 

Isolatie

Isolatie zolder Ook isolatie neemt een grote hap uit het bouwbudget. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om zelf te isoleren en kan je er heel wat geld mee uitsparen op lange termijn. Het dak is veruit het meest interessant en isoleer je dan ook best meteen wanneer je dit nog niet gedaan hebt. Maar liefst 30% van alle warmte gaat namelijk verloren via het dak. Niet onlogisch als je weet dat warme lucht minder weegt dan koude lucht en deze dus zal stijgen naar boven toe.

Afhankelijk van de constructie kan je kiezen voor een zacht isolatiemateriaal zoals glaswol of een hard isolatiemateriaal zoals PUR. Dit zijn de meest gangbare isolatiematerialen maar er zijn ook nog heel wat andere mogelijkheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan papiervlokken en kurk die steeds meer opmars maken in ecologische woningen.

 

Ventilatie

Ventileren Nieuwe ramen en isolatie betekent natuurlijk ook dat vocht niet meer weg kan in de woning en dat er ook geen gezonde buitenlucht meer binnenkomt. Om dat euvel te verhelpen kan je een mechanisch ventilatiesysteem plaatsen dat verse lucht zal aanvoeren en vervuilde lucht zal afvoeren. In tegenstelling tot natuurlijke ventilatie zal er bij een gemechaniseerd systeem veel minder warmte verloren gaan aangezien er gewerkt wordt met een warmterecuperatiesysteem. Wanneer je kiest voor natuurlijke ventilatie waarbij roosters voorzien worden in de ramen en deuren heb je geen controle over het totaal aantal lucht dat aangevoerd wordt en zal deze in de winter vaak te koud aanvoelen waardoor we de roosters in de ramen gaan dichtdraaien. Niet slim natuurlijk want dan hebben we weer geen verse lucht in onze woning.

 

Denk aan het totaalplaatje!

Als je gaat verbouwen doe je het best meteen grondig. Het is zonde om te investeren in nieuwe ramen die goed isoleren wanneer het dak nergens geïsoleerd is. Ook omgekeerd geldt deze redenering. Investeer liever in energiebesparende maatregelen in plaats van een nieuwe keuken. Op langere termijn haal je de investering er zeker terug uit en kan je alsnog een nieuwe keuken plaatsen.