Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
U-bouwt.be
banner image

Pelletkachel

Een pelletkachel is een milieuvriendelijke en redelijk goedkope manier om te verwarmen. Bovendien zorgen pelletkachels voor een gezellige sfeer in huis. In dit artikel vind je meer info over de werking van dit type kachels, hun voor- en nadelen en de kostprijs.

 

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kleine biomassaketel waarin houtpellets verbrand worden. Pellets zijn kleine, geperste houtstaafjes. De pellets worden in een voorraadvat in de kachel gestort: het aantal kilo’s dat hierin kan worden gestort, verschilt per merk en type pelletkachel. Er zijn pelletkachels die ook andere, korrelvormige brandstoffen kunnen verbranden, zoals kersenpitten, olijfpitten of maïs.

pellets

 

Werking

Een wormschroef zorgt ervoor dat de pellets vanuit het voorraadvat in de brander terechtkomen. Een gloeispiraal en een gedoseerde luchttoevoer zorgen ervoor dat de pellets automatisch ontbranden. De luchttoevoer die nodig is voor de verbranding wordt geregeld door een ventilator.

De verbranding in een pelletkachel wordt elektronisch geregeld. De verhouding tussen zuurstof en brandstof wordt namelijk bepaald door een chip die zich in de controle-unit bevindt. Zo is de verbranding altijd optimaal, is de uitstoot van schadelijke stoffen minimaal en behaal je het meeste rendement uit je kachel.

Een tweede ventilator zorgt ervoor dat de warmte die bij de verbranding ontstaat, aan de voorzijde van de kachel wordt uitgeblazen. Daar waar de traditionele houtkachel zijn warmte afgeeft door straling, doet de pelletkachel dit door convectie.

Een rookgasventilator zorgt ervoor dat de rookgassen naar buiten worden afgevoerd. Aangezien dit onder druk gebeurt en deze gassen een relatief lage temperatuur hebben, is het niet nodig dat de pelletkachel op een lang rookkanaal met een grote diameter is aangesloten: 80 tot 100 millimeter volstaat. Zelfs een directe afvoer naar buiten is mogelijk.

 

Pelletkachel kopen: pro en contra

pelletkachel Pelletkachels zijn er in allerlei prijsklassen. Er bestaan al pelletkachels van Chinese makelij van zo’n 700 euro maar in de regel moet je rekenen op 2.000 tot 4.000 euro. Vaak is er wel een relatie tussen prijs en kwaliteit, dus laat je goed informeren en kijk vooral eerst wat je behoeften, mogelijkheden en wensen zijn. Als je overweegt een pelletkachel aan te schaffen, kan de volgende opsomming van de voor- en nadelen van dit type kachels je helpen bij het nemen van een beslissing:

 

Voordelen pelletkachel

– Het stoken op pellets is goedkoper dan stoken op mazout.

– Het verwarmen met pellets is milieuvriendelijk: men mag aannemen dat de vrijgekomen hoeveelheid CO2 bij de verbranding even groot is als de hoeveelheid die door de boom uit de lucht is gehaald. Bovendien is de extra milieubelasting van pellets zeer klein, aangezien ze van afvalhout worden gemaakt en niet van speciaal aangeplant brandhout.

– Een gezellig vlammenspel en aangename warmte in huis.

– Er is geen (lange) schoorsteen nodig omdat de verbrandingslucht onder druk naar buiten wordt afgevoerd.

– Een pelletkachel heeft een veel hoger rendement dan een traditionele houtkachel of open haard: dit verschil kan volgens de fabrikanten oplopen tot wel 97%.

– Het elektronische regelsysteem dat het verbrandingsproces optimaliseert, bewaakt ook nog eens de veiligheid.

– Dankzij de optimale verbranding zul je weinig geurhinder ondervinden rondom het huis.

– De pelletkachel heeft een hoog gebruikscomfort dankzij de automatische ontsteking en uitdoving en de ingebouwde thermostaat. Deze is zelfs programmeerbaar, zodat de kachel op bepaalde tijden aan- en uitgaat.

 

Nadelen

inbouw pelletkachel

– De pelletkachel wordt elektronisch aangestuurd, waarvoor een stroomaansluiting in de buurt van de kachel nodig is. Bovendien is dit storingsgevoelig.

De ventilatoren maken geluid. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de kachel en ook van het materiaal waaruit de kachelwand bestaat: hoe dikker de wand, hoe minder je de ventilatoren hoort.

– Een pelletkachel moet goed afgesteld worden voordat je hem kunt gaan gebruiken.

– Een pelletkachel moet ook regelmatig onderhouden worden.

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, kan een pelletkachel dus een voordelige, klimaatneutrale kachel zijn om je huis mee te verwarmen.

 

Online offertes op maat aanvragen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend een offerte op maat aanvragen bij onze aangesloten partners actief in jouw regio: