Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
U-bouwt.be
banner image

Spanplafond

Wens je een nieuw plafond te laten plaatsen maar zie je op tegen grote werken in jouw huis? Dan is een spanplafond de perfecte oplossing. Een spanplafond wordt op één dag, onder het bestaande plafond geplaatst. Omdat het huidige plafond behouden blijft, zijn er dus geen kapwerken nodig en zit je niet in het stof.

 

spanplafond voordelen Voordelen spanplafond

Een spanplafond is een vals plafond uit pvc of polyester dat onder het huidige plafond geplaatst wordt. Omdat het doek aan profielen op de muren wordt bevestigd, hoeft de huidige constructie geen gewicht van dit plafond te dragen.

Een spanplafond is een verlaagd plafond, je kan het juist onder het huidige plaatsen, of wanneer je een hoog plafond hebt, kan je er voor kiezen om het nieuwe een stuk lager te hangen. Hierdoor zal minder warmte verloren gaan, wat je energiefactuur ten voordele zal komen.

 

Verschil pvc spanplafond en polyester

Zowel pvc als polyester zijn uitstekend geschikt als doek voor een spanplafond. Het verschil zit hem voornamelijk in de plaatsingstechniek. Een polyester spanplafond wordt op kamertemperatuur geplaatst. Daarom wordt voor dit type ook de term ‘koud plafond’ gebruikt. Een pvc spanplafond of ‘warm spanplafond’, wordt onder een warme temperatuur (40 à 50°C) geplaatst. De warmte zorgt ervoor dat het doek versoepelt en makkelijk in de profielen opgespannen kan worden. Naarmate de temperatuur daalt, wordt het doek strakker.

Beide types spanplafonds zijn sterk en mogelijk in een ruim aanbod aan kleuren en afwerkingen. Het is bij beiden mogelijk om zowel ronde als vierkante verlichtingsgaten te voorzien. Een pvc spanplafond kan bovendien makkelijk gedemonteerd en teruggeplaatst worden. Bij sommige polyster spanplafonds gaat dit ook, maar doorgaans wel moeilijker.

Bij spanplafonds uit pvc of polyester zijn overspanningen tot ongeveer 5 meter mogelijk. Waar een nieuwe baan begint, is dan een naad zichtbaar. Deze naden zijn echter weinig tot niet opvallend waardoor ze de look van je plafonds niet beïnvloeden.

 

Spanplafond prijzen

Een standaard spanplafond uit pvc of polyester kost ongeveer € 70 à 85 per m2 (incl. plaatsing). Voor kleinere oppervlaktes ligt de prijs doorgaans iets hoger. Reken voor een oppervlakte van ongeveer 40 m² op een prijs van € 80 à 90 per m².

Kies je voor een akoestisch spanplafond, dan betaal je tussen de €100 à €150 euro/m2.

Wanneer je het doek wenst te laten beprinten, mag je rekenen op zo’n €90 à €100 per m2.

De duurste variant is een lichtdoorlatend spanplafond. Dit doek laat het licht van bovenaf goed door, dit is interessant waneer je verlichting boven het doek wil plaatsen (zie onder). Dit soort doek kost ongeveer €140/m2.

 

Verlichting

Verlichting aanbrengen in een spanplafond kan op meer manieren dan bij een standaard plafond. De grote troef is dat je verlichting boven het doek kan aanbrengen en dus een lichtplafond kan creëren. Doordat het licht door het doek schijnt, wordt je ruimte egaal en sfeervol verlicht.

Wanneer je net als bij een klassiek plafond, de lichtpunten onder het plafond wenst, worden er gaten in het pvc of polyester doek gesneden waar deze door geplaatst kunnen worden.

 

Akoestiek

Om de akoestiek in een kamer nog beter te maken, kan je kiezen voor een akoestisch spanplafond. In tegenstelling tot het doek van een standaard spanplafond, is dit soort doek voorzien van miniperforaties. Dankzij deze perforaties kunnen de geluidstrillingen door het doek gaan, waar ze vervolgens door een laagje isolatie opgevangen worden. Bij een standaard (span)plafond, met een dichte structuur, wordt het geluid weerkaatst, wat een vervelende galm kan veroorzaken.

 

Online offertes op maat aanvragen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend een offerte op maat aanvragen bij onze aangesloten partners actief in jouw regio: