Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
U-bouwt.be
banner image

Meer weten over spouwmuur isoleren?

Het isoleren van een spouwmuur vergt de nodige kennis over huizenbouw, techniek en isolatiematerialen. Het is overigens niet altijd mogelijk om een spouwmuur te isoleren. We hebben de belangrijkste informatie over spouwmuurisolatie voor je op een rij gezet.

 

Spouwmuurisolatie: wel of niet mogelijk?

spouw isoleren

Een inspectie zal moeten uitwijzen of een spouw geschikt is om te isoleren. Niet iedere spouw is dat namelijk. Zo moet de spouw bijvoorbeeld het liefst vijf centimeter breed zijn. Soms kan men met een mindere breedte toe maar normaal gesproken is er minimaal vijf centimeter nodig. De spouw mag daarnaast niet erg vuil zijn of vol zitten met bouwafval. Dit restmateriaal kan namelijk later voor problemen gaan zorgen. Verder is het belangrijk dat het pleisterwerk op de gevel van het pand in goede staat is. Datzelfde geldt ook voor het metsel- en voegwerk. Wanneer er te veel scheuren aanwezig zijn, dan kan dat problematisch zijn bij het isoleren van de muur.

Wat verder nog een rol speelt bij het bepalen of een woning geschikt is voor spouwmuurisolatie is de dampdoorlatendheid. Vocht dat zich in de spouw bevindt moet namelijk naar buiten kunnen. Wanneer de muur niet dampdoorlatend is (door het gebruik van dampdichte verf of geglazuurde bakstenen) kan het vocht niet weg.

 

Verschillende technieken en materialen

Het isoleren van de spouw kan tegenwoordig met verschillende materialen zoals schuim, korrels en vlokken. Iedere soort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en specifieke isolerende eigenschappen. De isolerende waarde van het materiaal wordt uitgedrukt in een getal, de zogenaamde Lambda-waarde. Hoe lager de lambda-waarde, des te hoger de graad van isolatie. De keuze van het materiaal hangt naast een lage lambda-waarde af van de prijs want spouwmuurisolatie is een investering die zich natuurlijk wel terug moet verdienen.

spouwmuurisolatie

Vlokken
Er zijn twee soorten vlokken die zeer geschikt zijn als isolatiemateriaal. Dit zijn glaswol- en rotswolvlokken. Dit materiaal wordt in de spouwmuur geblazen en vormt daar een compacte isolerende laag die veel stilstaande lucht vasthoudt. Hierdoor heeft het een zeer goede isolerende werking.

Kunststofschuim
Het isoleren met kunststofschuim is een andere veelgebruikte techniek. Hierbij wordt PUR schuim of UF schuim gebruikt. Dit zijn chemische harsen die in combinatie met zuurstof een schuimlaag vormen in de spouw. De uitgeharde schuimlaag bevat veel stilstaande lucht die gevangen is in de luchtbelletjes van het schuim.

Parels en korrels
Naast het injecteren van vlokken of schuim in de spouw, kan men ook gebruik maken van polystyreen pareltjes of perlietkorrels. Polystyreen is beter bekend als piepschuim. Door de uitstekende isolerende eigenschappen zijn deze ‘piepschuim balletjes’ zeer geschikt om in de spouw te injecteren. Soms wordt er ook grafiet toegevoegd aan het polystyreen om de unieke eigenschappen te verbeteren. Perliet korrels worden gemaakt van een natuurlijk vulkanisch gesteente dat door een chemisch proces en door verhitting geschikt wordt gemaakt als isolatiemiddel. Door het poreuze karakter houdt het gesteente veel lucht vast. Zo blijft de kou buiten en de warmte binnen.

Organische isolatiemiddelen
Wie voorstander is van een milieuvriendelijke oplossing kan ook kiezen voor organisch isolatiemiddelen. Te denken valt hierbij aan: wol, schilfers van hout, zaagmeel, kurk en papiersnippers.

 

Hoe gaat het isoleren in zijn werk?

In het buitenspouwblad (op de plaats waar de lint- en stootvoegen elkaar kruisen) boort men een aantal gaten. Voordat men overgaat tot het inspuiten van het isolatiemateriaal wordt er goed gecontroleerd of er nergens openingen zijn (bijvoorbeeld voor een afzuigkap). Hier zou namelijk het vulmateriaal weer naar buiten kunnen komen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wanneer alles in orde bevonden is, spuit men onder hoge druk het vulmateriaal in de daarvoor bestemde gaten. Na het vullen worden deze weer netjes afgedicht. Deze methode wordt zowel voor het injecteren van schuim als voor het inspuiten van vlokken en parels gebuikt.

 

 

Prijs spouwmuurisolatie

Het is moeilijk om aan te geven wat de prijs voor spouwmuurisolatie is omdat dit afhangt van een aantal factoren zoals: grootte van het gebouw, aantal deuren en ramen, gebruikt materiaal en de bereikbaarheid van het pand. Gemiddeld genomen moet je echter rekening houden met 18 tot 25 euro per vierkante meter. Dit uitgaande van een spouw van 6 cm.

 

Online offertes op maat aanvragen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend een offerte op maat aanvragen bij onze aangesloten partners actief in jouw regio: