Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
U-bouwt.be
banner image

Veranda plaatsen: voeling met de tuin

Een veranda is heerlijk wanneer je al vroeg in de lente van het uitzicht op je tuin wil genieten. Lekker relaxen met een goed boek terwijl je kan zien hoe buiten alles weer in bloei komt. Maar er zijn wel wat dingetjes waar je rekening mee moet houden bij een veranda.

 

Bouwvergunning voor een veranda nodig?

Veranda

Een bouwvergunning heb je sinds 2009 niet meer nodig in Vlaanderen maar je moet wel bij de gemeente melden dat er een veranda gebouwd gaat worden. Je hebt namelijk wel een meldingsplicht. Wanneer de gemeente binnen 20 dagen niets van zich laat horen dan is het akkoord en kan de bouw beginnen. Wanneer de veranda kleiner is dan 30m² en de nokhoogte niet meer dan 4,50 meter bedraagt (kroonlijsthoogte max. 3 meter) dan hoef je geen architect in te schakelen. Meer informatie hierover vind je op de website van www.veranda-info.be op de link: https://www.veranda-info.be/veranda-vergunning

 

Kosten van een veranda

Het hangt af van de grootte van het object en de kwaliteit van de uitvoering hoeveel een veranda gaat kosten. Wil je een beetje kwaliteit dan moet je rekening houden met ongeveer € 10.000 voor een veranda van vijftien vierkante meter. Maar dan heb je nog maar een ‘kale’ veranda zonder water, elektriciteit, gas en verwarming. De kosten hiervoor en voor zonwering, inrichting van de veranda, ventilatie, etc. komen er nog bij. Houd hier rekening mee bij de begroting.

 

 

Oriëntatie van de veranda

Veranda met aluminium

Wil je van de zon kunnen genieten, dan kan de veranda het best zuidoostelijk georiënteerd worden. Pal op het zuiden kan wel maar dan bestaat er wel een risico dat de veranda oververhit raakt. Een oriëntatie op het noorden is ook mogelijk maar wordt eigenlijk niet zoveel toegepast i.v.m. de wat lagere temperaturen.

 

 

Welk glas is geschikt voor een veranda?

Indien je een veranda op het zuiden hebt, dan is zonwerende beglazing zonder meer aan te raden om oververhitting te voorkomen. Dit speciale glas reflecteert een gedeelte van de zonnestralen en vermindert aldus de hoeveel straling die naar binnen komt. Zonwerende beglazing ziet er tegenwoordig net zo uit als dubbel glas, je hoeft je dus geen zorgen te maken over het uitzicht. Deze beglazing is voorzien van een onzichtbare coating die versmolten zit in het glas. Het zorgt er overigens ook voor dat de ruiten minder snel vuil worden en makkelijker zijn te reinigen. Voor een veranda wordt steeds meer gebruikgemaakt van hoogrendementsglas.

Voor het dak van de veranda moet ‘gelaagd’ glas worden gebruikt. Dit moet ervoor zorgen dat vallende objecten (zoals takken of grote hagelstenen) het glas doen breken en dat er glasscherven naar beneden vallen. Wanneer je graag wil lezen in de veranda, dan is het gebruik van hoogrendementsglas aan te raden. Dit is een speciale glassoort die ongeveer de helft van het licht doorlaat. Dit is zeer prettig voor je ogen want zonnestralen die loodrecht op je boek schijnen zijn zeer fel waardoor er hinderlijke reflecties optreden die het lezen minder aangenaam maken. Een dak van kunststof is ook mogelijk.

 

 

Ventilatie van een veranda – erg belangrijk!

Als er niet goed opgelet wordt, dan kan een veranda die op het zuiden is gelegen, snel veranderen in een sauna. Daarnaast kan vocht zich gaan ophopen met alle kwalijke gevolgen van dien. Ventilatie is een factor die niet onderschat moet worden. Er zijn diverse mogelijkheden om voor verluchting te zorgen. Dakventilatie is een veelgebruikte methode. Hierbij worden zogenaamde dakvlakvensters in de veranda gemonteerd. Zijdelingse ventilatie via draai- of kiepramen is natuurlijk ook een goede manier. Naast deze vormen van natuurlijke ventilatie is mechanische ventilatie mogelijk. In dat geval wordt er in het dak van de veranda een afzuigapparaat geplaatst. Warme vochtige lucht kan dan via het dak netjes worden afgevoerd. Dit kan allemaal automatisch gebeuren, je hebt er geen omkijken naar en er hoeven geen ramen open gezet te worden. Meer informatie over mechanische ventilatie vind je hier.

 

 

Koelen van de veranda

Wil je een serre- of sauna effect voorkomen in de zomer dan zul je naast ventilatie ook iets aan zonwering moeten doen. Buitonzenwering is daarbij het meest efficiënt maar ook het duurst. Je kunt hierbij denken aan screens. Ze dempen het licht en de warmte die naar binnen komt effectief en je behoudt in de meeste gevallen het uitzicht naar buiten toe. Binnen zonwering zoals rolgordijnen, jaloezieën of vouwgordijnen zijn ook erg populair. Ze zorgen daarnaast voor de nodige privacy. Een natuurlijke zonwering (zoals planten en struiken die voor schaduw zorgen) is ook aan te raden.

 

 

Verwarmen van een veranda

Verwarming veranda's

In een veranda kun je gebruik maken van alle soorten verwarming die ook worden toegepast in de woning zoals radiatoren, convectoren en zelfs vloerverwarming. Wil je dan allemaal niet dan kun je ook overwegen om een gaskachel of houtkachel te gebruiken. Het geeft gelijk een leuke sfeer. Je hebt alleen wel een afvoer naar buiten nodig. Is het in de winter te warm in je veranda dan kan je ook slim gebruik maken van planten en bomen. Zo kan je ook subsidies voor bomen krijgen in België. Kies je bijvoorbeeld voor een hoogstam fruitboom dan heb je meteen 2 vliegen in één klap.

 

 

Online offertes op maat aanvragen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend een offerte op maat aanvragen bij onze aangesloten partners actief in jouw regio: