Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
U-bouwt.be
banner image

Warmtepompen: Kostprijs en werking

Een warmtepomp is een apparaat dat in staat is om van laagwaardige energie (warmte met een lage temperatuur), hoogwaardige energie (warmte met een hoge temperatuur) te maken. Relatief koude lucht of koud water wordt door het apparaat omgezet in warme lucht of warm water door het langs een hete (kokende) vloeistof te leiden. Die vloeistof is een zogeheten koudemiddel, dat wordt rondgepompt en onder druk wordt gezet. Het koudemiddel gaat al koken bij een lage temperatuur door het onder een bepaalde druk te zetten. Hierdoor verdampt het.

De damp wordt rondgepompt en wordt onder een hogere druk gezet. Door die hogere druk condenseert de damp bij een hoge temperatuur. De damp wordt weer vloeistof en geeft de warmte af aan, bijvoorbeeld, de verwarmingsinstallatie van uw huis.
Zo kookt de koudevloeistof van een warmtepomp al bij temperaturen van een paar graden onder nul door het onder een lage druk te verwarmen en vervolgens onder hoge druk bij een temperatuur van 40 graden te laten condenseren. Zo wordt uw woning in de winter op een aangename temperatuur gehouden.
Werking warmtepompen Warmtepompsystemen die grond- of oppervlaktewater als bron hebben kunnen ook goedkoop koelen. Het relatief koude water wordt dan door de Lage Temperatuur Verwarming (LTV) gepompt. Andere systemen kunnen zelfs als airco fungeren. Daar is echter wel veel energie voor nodig, wat het systeem weer duurder maakt en veel minder duurzaam.

 

 

Energie en (milieuvriendelijk) geld besparen

Op deze manier wordt energie bespaard. Voor het opnemen van de warmte uit de omgeving (lucht met een lage temperatuur) is geen energie nodig. Het is bovendien gratis en ruim voldoende aanwezig, naar verwachting ook in de toekomst. De warmtepomp gebruikt alleen energie (elektriciteit) om het koudemiddel rond te pompen. Hierdoor is de CO² uitstoot vele malen lager dan bij een gasgestookte CV-ketel.

 

 

Kostprijs warmtepomp

De prijs van een warmtepompinstallatie ligt tussen de twintigduizend (voor installaties met omgevingslucht als bron) en veertigduizend euro (indien grondwater de bron is). De bestaande radiatoren moeten vervangen worden door een zogeheten Lage Temperatuur Verwarming (LTV) en het huis moet perfect geïsoleerd zijn om warmteverlies te voorkomen. Een warmtepomp installatie aanbrengen in een bestaande woning is daarom een kostbare zaak. Daarentegen heeft een warmtepomp installatie een zeer hoog rendement (tot 200% voor verwarming en tot 140% voor water) en gebruikt het zeer weinig fossiele brandstoffen. Gemiddeld zijn de gebruikskosten van een warmtepompinstallatie een kleine 20% lager dan de kosten voor een gasgestookt systeem. Bovendien is wordt er in sommige gevallen subsidie gegeven. De verwachting is, dat warmtepompen goedkoper zullen worden zodra de massaproductie op gang komt.Een goedkopere mogelijkheid is een hybride warmtepomp. Dit systeem gebruikt in principe de omgevingslucht als bron, maar is gasgestookt op het moment dat er warm water nodig is en de buitentemperatuur te laag om snel te verwarmen. Het is in feite een gasgestookte Hoog Rendement CV-ketel met een ingebouwde warmtepomp. Een hybride warmtepomp is dan wel in aanschaf goedkoper, maar het rendement is beduidend lager (voor zowel lucht als water nog geen 110%). Daarnaast zijn de gebruikskosten voor een hybride warmtepomp hoger en is het systeem minder duurzaam dan een elektrische warmtepomp.

 

 

Subsidies voor warmtepompen

In sommige gevallen wordt er subsidie gegeven op warmtepompen. Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl of u voor subsidie in aanmerking komt.

 

 

Aanschaf systeem

Ga voor de aanschaf van een warmtepompinstallatie naar een erkende installateur of informeer bij uw energieleverancier. Soms bieden zij ook de mogelijkheid om een warmtepompsysteem te huren of te leasen.

 

Online offertes op maat aanvragen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend een offerte op maat aanvragen bij onze aangesloten partners actief in jouw regio: