Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
U-bouwt.be
banner image

Zonneboiler: opbrengst & rendement

Door een zonneboiler te installeren, kun je gebruik maken van een onuitputtelijke en schone energiebron: de zon! De zonnecollectoren vangen de warmte van de zon op waarmee water voor huishoudelijk gebruik wordt verwarmt. Een fantastisch principe dus, maar wat brengt een zonneboiler nou eigenlijk op en hoe snel heb je hem terugverdiend?

 

Hoe hoog is de opbrengst van een zonneboiler?

De daadwerkelijke opbrengst van een zonneboiler is afhankelijk van verschillende factoren; het rendement van de zonneboiler en de hoeveelheid zon. Daarnaast zijn de aanschafprijs, de hoogte van de premie en het waterverbruik van het gezin bepalend voor de terugverdientijd.

 

Rendement van een zonneboiler

Natuurlijk zijn er verschillende zonneboilers verkrijgbaar en deze hebben ook steeds een ander rendement. Gemiddeld genomen heeft een zonneboiler echter een rendement van ongeveer 50% (tussen de 40% en 60%). Bij een gemiddeld verbruik komt dat neer op een jaarlijkse besparing van tussen de € 175,- en € 300,-.

 

Aanschafprijs

De verschillende zonneboilers zijn ook verschillend in prijs. Daarbij kun je ervan uitgaan dat hoe duurder de zonneboiler is, hoe hoger het rendement is. Meestal zijn de zonnecollectoren bepalend voor het rendement. De prijzen voor zonneboilers variëren tussen de € 3000,- en € 5000,-, inclusief BTW en installatie. Let op; voor woningen ouder dan 5 jaar geldt een BTW van 6%, bij nieuwere woningen wordt echter een BTW percentage van 21% berekend. Dit is uiteraard van grote invloed op de uiteindelijke terugverdientijd van je zonneboiler!

opbrengst zonneboiler

Premies

De Belgische overheid ziet graag dat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van duurzame energie en verstrekt daarom premies om haar inwoners te stimuleren in duurzame energie te investeren. Voorbeelden van duurzame energie zijn zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompen. Voor de aanschaf van een zonneboiler kun je een premie krijgen van € 550,- per m2 zonnecollectoren, maar dit met een maximum van € 2750,- en niet meer dan 50% van de totale factuur. De plaatsing moet dan wel door een erkende installateur gedaan worden. Daarnaast geven diverse gemeenten ook nog een extra premie van € 250,-.

 

Bereken de terugverdientijd van je zonneboiler

De totale levensduur van een zonneboiler is 25 tot 30 jaar. Eigenlijk kun je pas echt van een opbrengst van een zonneboiler spreken, nadat het investeringsbedrag is terugverdiend. Hoe bereken je nu de terugverdientijd van je zonneboiler? Hieronder geven we je een rekenvoorbeeld dat je kunt gebruiken met je eigen bedragen.

zonneboiler opbrengst en terugverdientijd

  • Aankoop van de zonneboiler, inclusief plaatsing en BTW: € 4600,-.
  • Premie overheid: maximaal 50% van de totale factuur: € 2300,-
  • Premie van de gemeente: € 250,-

Conclusie: de uiteindelijke kosten van een zonneboiler bedragen: € 4600 – € 2300 – € 250 = € 2050,-.

Als we ervan uitgaan dat je een gezin van 4 personen bent, bespaar je ongeveer € 250 per jaar. Dan heb je dus in iets meer dan 8 jaar je zonneboiler terugverdiend. De jaren na die periode (dus nog zo’n 17 tot 22 jaar) is de opbrengst van je zonneboiler dus € 250 per jaar als de energieprijzen gelijk zouden blijven. Daarmee wordt de totale opbrengst van een zonneboiler dus € 4250,- tot € 5500,-. De energieprijzen blijven echter stijgen. Daarmee is je jaarlijkse besparing dus hoger en wordt de terugverdientijd korter. De totale opbrengst van je zonneboiler zal dan dus nog groter zijn!

 

Online offertes op maat aanvragen

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend een offerte op maat aanvragen bij onze aangesloten partners actief in jouw regio: